Ondersteuning in het voorschoolse traject:

Je zult als ouders een keuze moeten maken tussen plaatsing op een reguliere school of een speciale school. Ik adviseer ouders om plaatsing op een reguliere basisschool zeer serieus in overweging te nemen. Onderzoeken uit Engeland, Australië en Nederland hebben laten zien dat leerlingen met Downsyndroom in zijn algemeenheid veel meer taal en schoolse vaardigheden (en evenveel zelfredzaamheid en sociale vaardigheden) leren in het regulier onderwijs. Bovendien worden leerlingen met Downsyndroom meestal goed geaccepteerd door medeleerlingen en krijgen zij door de reguliere schoolgang meer gelegenheid na schooltijd thuis met andere kinderen te spelen. Verder heeft reguliere plaatsing een principieel voordeel: kinderen met en zonder beperkingen leren op een natuurlijke wijze met elkaar om te gaan. Reguliere leerkrachten rapporteren daarbij vaak dat het goed is voor de sociale ontwikkeling van de klasgenoten en voor de sfeer in de groep. Zo’n 55-60% van de leerlingen met Downsyndroom start op een reguliere school.

Als vuistregel kan worden aangeraden om een jaar of anderhalf jaar voordat je kind vier wordt contacten te leggen met één of meerdere scholen. Aan de andere kant moet je dit ook weer niet te vroeg doen, want je moet zelf in de mogelijkheden van je kind zijn gaan geloven.

Maar hoe weet je of uw kind daar ook geschikt voor is?
En welke school kies je dan?
En hoe benader je deze?

Graag kom ik vrijblijvend bij ouders op huisbezoek om samen in gesprek te gaan over uw kind.
Ik denk mee over de mogelijkheden en geef advies over hoe ouders bijvoorbeeld een school kunnen benaderen.

Dit eerste gesprek is gratis en vrijblijvend. (Ik zal de reiskosten wel in rekening brengen)

Het vervolg kan zijn dat ik bijvoorbeeld een keer ga observeren bij u kind op het KDC of de PSZ om u kind beter te leren kennen of dat ik mee ga naar de desbetreffende school voor een eerste gesprek.

Contact opnemen kan via info@down2school.nl of via het contact formulier.

Ondersteuning bij het voorschoolse traject voor ouders in Groningen en Drenthe

1. De verpleegkundige van de Downpoli (Martiniziekenhuis Groningen) vraagt aan ouders (als het kind ongeveer 2 ½ jaar oud is) of ze graag hulp willen bij het traject naar een reguliere/speciale school.
2. Zo ja, dan mailt de verpleegkundige mij, vanuit mijn functie bij het KCOO (Kennis Centrum Openbaar Onderwijs)  het telefoonnummer en mailadres van ouders door en soms een aantal bijzonderheden.
3. Ik bel ouders en vraag hen of ze het plezierig vinden als ik op huisbezoek komt om in alle rust over de toekomst van hun kind te kunnen praten. Ook reageer ik tijdens dat telefoongesprek op hun eerste vragen.

Voorbeeld:

De ouders van Angela, een meisje met Downsyndroom van bijna 3 jaar, willen toch wel heel graag dat hun dochter straks gewoon naar de reguliere basisschool in hun eigen wijk gaat.

Maar wil de school dat wel? En gaat de school dat lukken? En betekent Passend Onderwijs nu dat reguliere scholen ook eerder "ja" zeggen? Of juist niet? Allemaal vragen...

Zelf denken de ouders van Angela dat het wel moet gaan lukken met Angela in het reguliere onderwijs. Angela is een pittig en alert meisje en ze pikt heel veel op van haar omgeving. Maar de ouders zouden het heel fijn vinden als er iemand met hen mee zou willen denken, mee zou willen kijken, en hen bij de zoektocht naar een geschikte school zou willen ondersteunen. En dat is mogelijk via Down2school, het KCOO of Plateau Assen.

Als ouders mij bellen of mailen kan ik in het voortraject naar een geschikte school de ouders begeleiden en ondersteunen. Ook kan ik hen helpen contact te leggen met de gewenste school (in de buurt) om ook die school op weg te helpen.

Voor de provincie Drenthe is er een andere ambulant begeleider waar ik na het eerste contact met ouders mogelijk naar doorverwijs voor het verdere traject.

Ook is er contact met het steunpunt SO Frysland om de leerlingen daarheen te kunnen doorverwijzen en ook daar wordt het voorschoolse traject opgepakt.

m.r.gerrits@o2g2.nl  (Groningen) of a.santing@plateau-assen.nl  (Drenthe)

Deze voorschoolse trajecten in Groningen en Drenthe worden mogelijk gemaakt door:

Afbeeldingsresultaat voor plateau assen