Ondersteuning voor ouders

Het voorschoolse traject

Je zult als ouders een keuze moeten maken tussen plaatsing op een reguliere school of een speciale school. Ik adviseer ouders om plaatsing op een reguliere basisschool zeer serieus in overweging te nemen. Onderzoeken uit Engeland, Australië en Nederland hebben laten zien dat leerlingen met downsyndroom in zijn algemeenheid veel meer taal en schoolse vaardigheden (en evenveel zelfredzaamheid en sociale vaardigheden) leren in het regulier onderwijs. Bovendien worden leerlingen met downsyndroom meestal goed geaccepteerd door medeleerlingen en krijgen zij door de reguliere schoolgang meer gelegenheid na schooltijd thuis met andere kinderen te spelen. Verder heeft reguliere plaatsing een principieel voordeel: kinderen met en zonder beperkingen leren op een natuurlijke wijze met elkaar om te gaan. Reguliere leerkrachten rapporteren daarbij vaak dat het goed is voor de sociale ontwikkeling van de klasgenoten en voor de sfeer in de groep. Zo’n 55-60% van de leerlingen met downsyndroom start op een reguliere school.

Als vuistregel kan worden aangeraden om een jaar of anderhalf jaar voordat je kind vier wordt contacten te leggen met één of meerdere scholen. Aan de andere kant moet je dit ook weer niet te vroeg doen, want je moet zelf in de mogelijkheden van je kind zijn gaan geloven.

Maar hoe weet je of uw kind daar ook geschikt voor is?
En welke school kies je dan?
En hoe benader je deze?

Graag kom ik bij ouders op huisbezoek om samen in gesprek te gaan over uw kind.
Ik denk mee over de mogelijkheden en geef advies over hoe ouders bijvoorbeeld een school kunnen benaderen.

Het vervolg kan zijn dat ik bijvoorbeeld een keer ga observeren bij u kind op het KDC of de PSZ om u kind beter te leren kennen of dat ik mee ga naar de desbetreffende school voor een eerste gesprek.

Contact opnemen kan via info@down2school.nl of via het contact formulier.

“Inzicht in gedrag is de sleutel tot begrip, verbinding, en groei.”

Neem vrijblijvend contact op

Een vraag stellen kan nooit kwaad, wie weet kan ik jou/jullie op weg helpen.

Contact